Els impostos a Andorra 2022: IRPF, IRNR, IGI, IS i CASS | Igmasa Andorra Skip to content

Els impostos a Andorra 2022: IRPF, IRNR, IGI, IS i CASS

Impuestos en Andorra

Viure a Andorra compta amb molts avantatges, entre elles, el funcionament dels impostos, ja que són alguns dels més competitius d’Europa. No obstant això, aquest tema pot resultar complicat per a aquells que no hagin aprofundit mai en això. Així que, aquí podràs descobrir tot tipus d’informació rellevant per convertir-te en tot un expert.

Comencem pel més bàsic: Com funcionen els impostos a Andorra?

El sistema d’impostos andorrà és declarat un dels més rendibles d’Europa, que brilla per la seva simplicitat i transparència. A més, fa costat a tot tipus d’empreses, comerç i autònoms.

D’aquesta manera, és comprensible que molts influencers famosos hagin pres Andorra com la seva residència permanent.

Essencialment, tot el Principat se centra en cinc impostos fonamentals:

Impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF)

Breument, l’IRPF és un impost en el qual es paga segons el que s’ingressa. És a dir, que depenent del teu nivell d’ingressos, pagaràs més o menys.

Està dirigit a aquelles persones físiques que resideixin a Andorra i ingressin més de 24.000€ anuals. Pot ser de fins al 10% dels ingressos declarats.

Així mateix, també hi ha la possibilitat d’optar a reduccions o, la qual cosa es coneix com, un descompte.

Encara que, és només per a aquelles persones que comptin amb alguna despesa extra, com ja sigui haver fet donatius a organitzacions que ho necessitin o ser mare de nens menors de tres anys.

Impost sobre la renda dels no residents fiscals (IRNR)

L’IRNR és un tribut directe que grava la renda obtinguda en el territori espanyol per persones físiques i jurídiques que no resideixen al país.

En el cas que no tributin a través de l’IRPF, els ciutadans espanyols no residents d’Espanya han de tributar les seves rendes obtingudes amb l’IRNR.

Impost general indirecte (IGI)

En resum, és l’equivalent andorrà de l’IVA (Impost sobre el Valor Afegit), és un impost sobre els productes i serveis. 

Aquest impost es paga cada vegada que comprem alguna cosa. Normalment, ja ve afegit al preu final així que és difícil de distingir.

A Andorra consisteix solament en un 4,5%. Mentre que en altres països com França o Espanya és d’un 20% o 21%.

En alguns casos excepcionals, es fa una reducció o un augment de l’impost. Hi ha quatre tipus: 

  • Superreduït: és un 0%, s’aplica en àmbits sanitaris o educatius.
  • Reduït: és un 1%, en alimentació (excloent l’alcohol).
  • Especial: és un 2,5%, sobre transport de persones, béns de col·lecció i serveis oferts per organitzacions no públiques sense ànim de lucre.
  • Gravamen incrementat: és un 9,5%, en serveis financers i bancaris.

Impost de societats (IS)

L’Impost de Societats fa referència al benefici obtingut per les empreses (societats). Pot ser de fins a un 10%, mentre que, a Espanya és d’un 25%. Per aquesta raó, Andorra és molt atractiu per a tot tipus d’empreses.

S’aplica sobre els beneficis nets, en altres paraules, restant les despeses als ingressos adquirits.

Contribució a la CASS Andorra (CASS)

El sistema de la Seguretat Social andorrana està basat en una sola entitat, la Caixa Andorrana de la Seguretat Social. Bàsicament, aquest sistema cobreix dues branques: la general o malaltia, i la de la jubilació.

La llei andorrana admet que totes les persones actives han de cotitzar el 22% del seu salari brut a la seguretat social. D’aquesta manera, es divideix entre les dues branques: un 10% en general i un 12% a la branca de jubilació.

No obstant això, els treballadors per compte d’altri han de repartir aquesta despesa amb l’empresa, la qual ha de pagar el 15,5%. Mentre que el treballador només aporta un 6,5% del seu salari.

En el cas que siguis autònom, has de cobrir tota la despesa personalment. No obstant això, la CASS ofereix algunes reduccions, de les quals et pots beneficiar.

Si després de llegir aquest article sobre tots els impostos que existeixen a Andorra, encara et queda algun dubte, et recomanem que et posis en contacte amb el nostre equip de professionals, qui amablement les resoldran i podran assessorar-te de forma personalitzada.

Et contactem?

Resolem qualsevol dubte que tinguis respecte als nostres serveis àgilment.

Obrir Xat
1
💬 Contacta'ns sense compromís!
Igmasa Andorra
Hola👋 Podem ajudar-te?